Svetla supernova v bližnji galaksiji M82

23. januar 2014

 

Supernovo v galaksiji M82 je 21. januarja 2014 odkril Stephen J. Fossey (Observatorij Univerze v Londonu) s skupino njegovih študentov med izvajanjem praktikuma s 35-cm avtomatskim teleskopom iz kraja Mill Hill, ki se nahaja na severnem obrobju Londona.  Ker se je bližalo poslabšanje vremena jim je mentor  namesto predvidenih vaj raje demonstriral delovanje avtomatiziranega 35-cm teleskopa. Študenti so si za opazovanje izbrali lepo in fotogenično galaksijo M82 v ozvezdju Veliki medved. Že na prvih posnetkih je Fossley sredi galaksije opazil zvezdo, ki jo pri prejšnjih opazovanjih ni bilo na tem mestu.

 

Na več astronomskih observatorijih po svetu so posneli spektre novega objekta in ugotovili, da gre za supernovo tipa Ia, ki nastane v dvozvezdju, ko zvezda bela pritlikavka srka snov iz večje sosednje zvezde vse dokler ne postane nestabilna in končno eksplodira. Značilnost supernov tipa Ia je, da imajo vse enak izsev in jih zato astronomi uporabljajo kot standardne svetilnike za določanje razdalj v vesolju.  To je ena najsvetlejših supernov zadnjih let in Zemlji najbližja supernova tipa Ia v zadnjih 40 letih. Odkritje so potrdili na številnih observatorijih po svetu, Mednarodna astronomska zveza pa je supernovi dodelila uradno oznako SN 2014J.

 

Galaksija M82 sicer spada med bližnje galaksije, oddaljena je okoli 12 milijonov svetlobnih let in je gravitacijsko povezana s sosednjo, precej večjo galaksijo M81. Zbližanje s sosednjo galaksijo M81 je sprožilo intenzivno nastajanje zvezd s supervetrom, kar vidimo tudi na spodnjem natančnem teleskopskem posnetku z dolgo osvetlitvijo.

 

See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.

Posnetek galaksije M82 z večjim teleskopom in ozkopasovnimi filtri, ki poudarjajo emisijo v posameznih valovnih dolžinah svetlobe. Zaradi eksplozij supernov in močnih vetrov iz masivnih zvezd potekajo v M82 procesi intenzivnega nastajanja zvezd, ki obenem poganjajo tudi neverjeten tok snovi v obliki supervetra. Dokaz za prisotnost supervetra iz galaksijinega osrednjega območja je v rdečih odtenkih poudarjena emisija iz vlaken atomarnega vodikovega plina, ki se razteza nad njenima poloma. Avtorstvo slike: Ken Crawford (Rancho Del Sol Observatory.).

 

 

Eksplozija tako svetle supernove v bližnji galaksiji je zanimiv dogodek za astronome in vse, astronomske navdušence. Ker je večina Slovenije že več tednov pokrita z oblaki smo se člani Društva Temno nebo Slovenije odpravili na opazovanje supernove na sosednjo Avstrijsko koroško, kjer smo na višini preko 1000 metrov uživali pod čudovitim jasnim in neverjetno temnim nebom, ki ga žal zaradi velikega svetlobnega onesnaževanja ni več nikjer v Sloveniji.

Barvna slika supernove 2014J v galaksijii M82, posneta 22. januarja 2014 zvečer okoli 23 ure s 110mm, f/5,5 APO refraktorjem in CCD kamero SBIG ST-8300. Slika je sestavljena iz 10 enominutnih posnetkov, narejenih s fotometričnimi BVR filtri.  Izmerjeni sij v magnitudah po posameznih filtrih je B=12.48, V=11.30 in R=10.36. Foto: Andrej Mohar, Herman Mikuž in Jurij Stare. Kalibracija posnetkov in meritve: Jurij Stare.  © 2014 Društvo Temno nebo Slovenije.

 

Kot kažejo zadnji spektroskopski podatki je bila supernova odkrita približno teden dni pred dosegom največjega sija. Zato jo bo zelo zanimivo opazovati tudi v naslednjih dneh, saj utegne postati še nekoliko svetlejša in vidna tudi v manjših teleskopih.

 

Andrej Mohar,

Herman Mikuž

Jurij Stare