Popolni Sončev mrk 29. marca 2006
Globalne okoliščine mrka
Popolni Sončev mrk dne 29. marca je viden v ozkem pasu, ki se začne v Braziliji, teče čez Atlantik, Gano, Togo, Benin, Nigerijo, Niger, Čad, Libijo, Egipt, Turčijo, Gruzijo, jugozahodno Rusijo, Kazahstan in se konča na severu Mongolije. Kot delni mrk je viden na Atlantskem oceanu, iz Afrike (z izjemo njenega jugovzhodnega dela), iz Evrope in zahodne polovice Azije. V Sloveniji bo viden kot delni mrk. Mrk je 29. v krogu sarosov, ki se je pričel ob severnem Zemljinem polu z delnim mrkom 17.5.1501 in prvim popolnim mrkom 11.8.1627. Mrk nastopi ob dvižnem vozlu Luninega tira z astronomsko dolžino 4,4°. Največje trajanje popolnega mrka je 4m 11s.
Globalna vidnost sončevega mrka 29. marca 2006. Temno sivi trak prikazuje področja, kjer bo viden popolni Sončev mrk. V svetlo sivi barvi pa so prikazana področja kjer bo viden samo delni Sončev mrk. Avtorstvo slike © HM Nautical Almanac Office.
Vidnost mrka v Sloveniji
V Ljubljani se mrk začne ob 11h 38,3m, največja stopnja nastopi ob 12h 44,0m, konec mrka pa ob 13h 50,5m. Ob največji stopnji zakrija Luna 55% Sončevega premera. Prvi stik nastopi ob pozicijskem kotu 201,6°, zadnji stik ob 76,5°, merjeno od severne točke na Sončevem robu proti vzhodu. Podatki so v poletnem času.
Animacija poteka delnega Sončevega mrka iz Ljubljane. Avtorstvo animacije © HM Nautical Almanac Office.
Varno opazovanje Sončevega mrka
Pri opazovanju Sončevega mrka je potrebno biti izjemno previden. Malomarno in nepazljivo ravnanje lahko povzroči hude poškodbe vida ali trajno slepoto. Pri opazovanju mrka s prostim očesom je potrebno vedno nositi posebna zaščitna očala z aluminijasto folijo, ki prepuščajo zelo majhen del sončeve svetlobe, ki ne škoduje našemu vidu. Tovrstne folije je možno kupiti pri prodajalcu Baader-Planetarium

Še večja mera pazljivosti je potrebna pri opazovanju mrka z astronomskimi inštrumenti. Že samo trenuten pogled skozi nezaščiteni teleskop povzroči trajno slepoto. Na vstopno odprtino teleskopa ali binokularja obvezno dobro pritrdimo bodisi zaščitno aluminizirano folijo ali pa (še bolje) zaščitni stekleni filter z naparjeno tanko aluminijasto plastjo. Zaščitne filtre naparjene na steklo prodaja firma Thousand Oaks

Opazovanje Sončevega mrka 11. 8. 1999 v bližini kraja Ajka na Madžarkem. Skupina opazovalcev opazuje mrk z zaščitnimi očali. Avtor slike © S. Kurinčič. Opazovanje Sončevega mrka 11. 8. 1999 v bližini kraja Ajka na Madžarkem. Opazovalec ima na binokularju 20x80 nameščeno zaščitno folijo. Avtor slike © S. Kurinčič.