Odkritje nenavadnega asteroida iz Observatorija Črni Vrh
V sredo, 5. marca 2003 smo na observatoriju Črni Vrh na posnetkih kometa 2001 RX14 (LINEAR) odkrili sledi objekta, ki se je gibal z veliko hitrostjo. Na dodatnih posnetkih so bile narejene natančne meritve položajev neznanega objekta in poslane v Center za male planete (Minor Planet Center, Cambridge, Massachusetts). Objekt se je takoj znašel na spletnih straneh MPC s pozivom ostalim opazovalcem, naj naredijo dodatne meritve. V naslednjih 48 urah so to storili iz 16 observatorijev v Evropi in ZDA, tudi Bojan Dintinjana iz Observatorija na Golovcu. Elementi tira, dobljeni iz teh podatkov, razkrivajo, da gre za asteroid s skoraj krožno orbito, ki je nagnjena gleda na Zemljino za 15 stopinj. Večji del orbite je znotraj Zemljine. Asteroid, ki je dobil oznako 2003 EM1, je bil v času odkritja od Zemlje oddaljen okoli 2 milijona kilometrov, zaradi velike bližine pa se je glede na zvezde gibal s hitrostjo 1 stopinje na uro. Večina asteroidov se giblje okoli 100-krat počasneje, oddaljeni pa so tipično 300 milijonov kilometrov. Verjeten premer asteroida je 50 m, ameriški astronom Alan W. Harris pa je na osnovi meritev, ki so jih naredili iz observatorija na Mallorci, že ugotovil, da se vrti nenavadno hitro, saj se okoli osi obrne v 111 sekundah ali 775-krat v enem dnevu. Do zdaj so samo pri enem asteroidu izmerili hitrejše vrtenje. Dne 7. marca 2003 se je asteroid 2003 EM1 približal Zemlji na razdaljo 1,6 milijona kilometrov, kar je samo 4- kratna razdalja med Zemljo in Luno. Natančni podatki o asteroidovi orbiti so objavljeni v MPEC 2003-E28. Popravek napačne navedbe instrumenta s katerim je bil objekt odkrit pa je objavljen v MPEC 2003-E31.

Odkritje prvega NEO asteroida na observatoriju Črni Vrh.
Posnetka kometa 2001 RX14 (LINEAR) na katerih je Jure Skvarč našel asteroid 2003 EM1 sta bila narejena s 60-cm, f/3,3 teleskopom v razmiku 4 minut. Ker je bil NEO asteroid ob odkritju oddaljen od Zemlje le 0,013 astronomske enote (2 milijona km) je med snemanjem pustil približno 2 ločni minuti dolgo sled, ki jo lahko vidimo v smeri J-JZ od kometa. Na desnem posnetku, ki je bil narejen v rdeči svetlobi se lepo vidi neenakomerna intenziteta sledi, ki je posledica hitrega vrtenja tega telesa. Dosedanje meritve kažejo, da gre za objekt velikosti približno 50 m, ki se vrti izredno hitro tako, da opravi en obrat okoli osi v manj kot 2 minutah. Pripada skupini takoimenovanih Atencev katerih značilnost je, da imajo večji del orbite znotraj Zemljine. Merilo na slikah je 2,49 ločne sekunde na slikovni element. Temni stolpci v sredini so posledica slabe kakovosti CCD tipala. Copyright © 2003 J. Skvarč, observatorij Črni Vrh, Slovenija.

Asteroid je odkril član skupine Jure Skvarč, ki je še isto noč opravil dodatne meritve. Objekt je bil odkrit z novim 60 cm teleskopom, ki smo ga konec lanskega leta postavili člani opazovalne skupine Herman Mikuž, Bojan Dintinjana, Stanislav Matičič, Jure Skvarč in Dušan Žgavec. Med drugim je bil zgrajen tudi s finančno podporo Ameriškega planetarnega združenja (Planetary Society, Pasadena, ZDA).

Animacija gibanja NEO asteroida 2003 EM1
kot jo prikaže program Fitsblink, ki je bil uporabljen pri odkritju. Sestavljena je iz petih zaporednih 10 sekundnih posnetkov narejenih takoj po odkritju 6. marca 2003 zgodaj zjutraj s 60-cm, f/3,3 teleskopom, CCD kamero in R filtrom. Med prvim in zadnjim posnetkom je 425 sekund (od 2:00:23 do 2:07:28). Copyright © 2003 J. Skvarč, observatorij Črni Vrh, Slovenija. Avtor animacije je Bojan Žefran.

To je prvo odkritje asteroida takega tipa iz observatorija Črni Vrh. Projekt sistematičnih meritev in iskanja asteroidov ter kometov sicer poteka že pet let, v tem času pa je bilo potrjenih 74 odkritij asteroidov.

Relevantne spletne povezave

NASA JPL 3D Orbit Visualization of 2003 EM1
2003 EM1 Light Curve from the Observatorio Astronomoco de Mallorca
MPC List Of Aten Minor Planets
Asteroid/Comet Connection

Home | Copyrights © 2003